Jeśli uprawiasz popularne rośliny warzywne lub owoce, takie jak fasola, jabłka, groch, dynia, maliny, melony, ogórki czy truskawki, możesz zauważyć białą, pudrową powłokę na liściach i łodygach w okresie wegetacji.

Mączniak prawdziwy pojawia się na liściach jako biała powłoka, która wygląda jakby roślina była posypana pudrem lub mąką. Chociaż choroba zwykle nie zabija roślin, może jednak wpływać na produkcję, może wpływać na smak zbiorów i trudno się go pozbyć, gdy zadomowi się w ogrodzie czy na polu.

Jak wygląda mączniak prawdziwy na roślinach

Ta choroba grzybicza wygląda źle i może uszkadzać rośliny, ale można dość łatwo zapobiec infekcji, zanim zdąży się rozprzestrzenić. Rośliny warzywne szczególnie podatne na mączniaka prawdziwego to fasola, groch, dynia, pomidory, melony i ogórki. Również trawy i zboża mogą ulec tego typu infekcji. Białe plamy tworzą się na powierzchni liści, gdy kiełkują zarodniki mączniaka prawdziwego. Dzieje się tak często, gdy liście są suche, kiedy rośliny rosną w cieniu i gdy między roślinami krąży zbyt mało powietrza.Okrągłe plamy zaczynają tworzyć się na liściach, a następnie szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie gdy pogoda jest sucha i wilgotna. Zakażone liście mogą żółknąć, a następnie brązowieć i opadać. Owoce oraz warzywa mogą ulec poparzeniom słonecznym, ponieważ nie ma liści, które by je chroniły. Jeśli pąki kwiatowe zostaną zainfekowane, nie otworzą się i wyschną na roślinie lub odpadną i nie dadzą owoców. Można w dość prosty sposób zapobiegać infekcjom mączniaka prawdziwego, wybierając odmiany roślin odporne na taką chorobę. Można również rośliny sadzić w pełnym słońcu, aby zapobiec kiełkowaniu zarodników na liściach.Również jeśli damy roślinom dużo miejsca do wzrostu, rozstawiając je szeroko, aby umożliwić cyrkulację powietrza, mączniak prawdziwy nie będzie mógł zainfekować plonów. Pamiętaj również, aby zgrabić i pozbyć się wszelkich zarażonych liści, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się mączniaka prawdziwego w przyszłym sezonie.