Chwasty rosną dosyć szybko, a jeśli pozwoli się im rosnąć wraz z plonami, mogą stanowić prawdziwe zagrożenie dla upraw, konkurować o niezbędne zasoby i mieć przewagę konkurencyjną przez resztę sezonu.

Głównym ograniczeniem zbyt późnych zastosowań środków ochrony roślin jest to, że chwasty mogą być większe i trudniejsze do opanowania. Może zaistnieć potrzeba zwiększenia ilości używanych herbicydów i bardziej agresywnych mieszanek, aby zapewnić dobrą kontrolę nad chwastami.

Zwalczanie chwastów w ziemniakach należy rozpocząć w odpowiednim czasie

Jeśli jest to możliwe, lepiej jest zastosować herbicydy przed sadzeniem roślin. Chwasty mogą zostać uszkodzone przez operację sadzenia, i mogą wymagać czasu na regenerację przed opryskiwaniem. Pogoda również może szybko się zmienić po posadzeniu i uniemożliwić aplikację po posadzeniu, pozwalając, by istniejące chwasty zaczęły negatywnie wpływać na uprawę, a zwalczanie chwastów będzie coraz trudniejsze wraz z ich wzrostem. Pola należy przeszukiwać, aby określić spektrum i wielkość chwastów, aby wybrać odpowiedni program herbicydów do zwalczania chwastów. Ogólnie rzecz biorąc, zimowe chwasty jednoroczne, które często są głównym celem stosowania herbicydów przedsiewnych, będą już zasiewać nasiona przy późnym zastosowaniu. Odpowiedni rodzaj herbicydów należy wybrać w celu zwalczania największych lub najtrudniejszych do zwalczania chwastów rosnących na polu. Istniejące chwasty powinny być zwalczane co najmniej kilka tygodni przed sadzeniem, aby umożliwić rozkład materiału roślinnego. W przypadku najtrudniejszych do zwalczania gatunków chwastów na polu należy stosować pełną zalecaną dawkę herbicydów i odpowiedni czas aplikacji. Sekwencyjne stosowanie herbicydów, łączące różne miejsca działania oraz aktywność dolistną i resztkową, zapewnia najskuteczniejsze metody na zwalczanie chwastów w ziemniakach. Jeśli odpowiednio wcześnie nie pozbędziemy się chwastów z pola, będą one zakłócały prawidłowy rozwój roślin uprawnych konkurując z nimi o miejsce, wodę, światło słoneczne i składniki odżywcze pobierane z gleby.