Kreatyna jest naturalnie utworzonym aminokwasem, który znajduje się w ludzkim ciele, szczególnie wokół mięśni szkieletowych. Ciało ludzkie wytwarza naturalnie Kreatynę, częściowo z diety, którą spożywamy, a częściowo z własnej. Zdrowa osoba ma około 120 g kreatyny, w większości w postaci związku zwanego PCr. Organizm może przechowywać maksymalną ilość kreatyny 0,3 g na jeden kilogram masy ciała. Ciało wytwarza około 2 g kreatyny dziennie. Głównymi źródłami żywności kreatyny są ryby i czerwone mięso. Pół funta surowego mięsa dostarcza około 1 g kreatyny dla ciała. Kreatyna, która nie pochodzi z pożywienia, jest wytwarzana endogennie przez organizm z aminokwasów.

Istnieje kilka zalet kreatyny. Kreatyna zwiększa energię anaerobową w organizmie. Zapewnia natychmiastową energię dla ciała. Poprawia siłę mięśni i sprawia, że ​​mięśnie nadają się do intensywnego, krótkotrwałego wysiłku, takiego jak podnoszenie ciężarów lub sprint. Odkryto także, że przyspiesza to odzyskiwanie energii. Znacznie opóźnia zmęczenie. Promuje masę mięśniową i zmniejsza straty mięśni u pacjentów po zabiegu chirurgicznym. Uważa się również, że pomaga pacjentom z sercem zwiększając ich wydolność fizyczną, zmniejszając skurcze serca, a tym samym zwiększając czynność serca. Kreatyna jest powszechnie przyjmowana jako suplement przez sportowców, którzy potrzebują dużych ilości energii. Kreatyna działa jak katalizator dla szczególnej reakcji chemicznej zachodzącej w organizmie, gdy osoba wykonuje intensywną, krótkotrwałą pracę. Ciało wytwarza wystarczającą ilość kreatyny, aby przyjąć taką reakcję. Aby uzyskać dodatkowy wysiłek, kreatynę należy dodatkowo zażywać przez pokarm lub inne formy.

Kreatyna stała się bardzo popularna wśród sportowców ze względu na wiele zalet i bardzo niewiele efektów ubocznych. Jedynym skutkiem ubocznym udokumentowanym do tej pory jest przybieranie na wadze. Jednak przedawkowanie kreatyny lub stosowanie kreatyny przez długi okres czasu może mieć również inne działania niepożądane, a testy są nadal prowadzone w celu określenia wpływu stosowania kreatyny w długim okresie. Kreatyna jest dostępna w postaci suplementów, takich jak tabletki witaminowe w postaci leków dostępnych bez recepty. Kreatyna jest klasyfikowana jako „suplement diety” i można ją kupić nawet bez recepty zgodnie z ustawą o zdrowiu i edukacji z 1994 roku. Z drugiej strony, kreatyna nie jest testowana przez amerykańską FDA (Food and Drug Administration), a pewne skutki uboczne, takie jak wymioty, biegunka i zakrzepica żył głębokich zostały wymienione w raporcie FDA z 1998 roku.

Obecnie na rynku dostępnych jest kilka produktów uzupełniających kreatynę. Kreatyna jest dostępna w postaciach kapsułek, do żucia i w proszku. Jedna łyżeczka sproszkowanej postaci zawiera 5 g monohydratu kreatyny. Zalecana dawka to 1-2 łyżeczki po 8 uncji wody dziennie. Niemniej jednak dawka może się różnić w zależności od wysiłku fizycznego. Sportowcy zazwyczaj podążają za cyklem dawkowania obejmującym fazy ładowania i konserwacji.